Pärlans tandhygienist förbättrar tandhälsan och din munhygien!

Besväras du av inflammation eller beläggningar, tandsten eller missfärgningar? Boka tid hos vår tandhygienist, så får du hjälp med problemen!

Boka tid nu!


Tandhygienist


Det är viktigt med god tandhälsa. Tandkliniken Pärlans tandhygienist kan både behandla med förebyggande tandvård samt komma med tips och råd om hur du bibehåller en bra tandhälsa.

Vår tandhygienist Marlene Apelkvist-Karlsson är kunnig och behjälplig med det mesta som rör din tandhälsa. Är irriterat tandkött ett stort problem så behandlas även det. Först avlägsnas tandsten och bakteriebeläggningar så inflammationen i tandköttet kan börja läka. Därefter finns flera sätt att både förbättra och bibehålla din tandhälsa.

Vi på tandkliniken Pärlan använder vid behandling en saltspray som kallas airflow. Den är väldigt effektiv för att putsa bort miss-färgningar från kaffe, rödvin, cigaretter och liknande.

“Vår tandhygienist Marlene Apelkvist-Karlsson är kunnig och behjälplig med det mesta som rör din tandhälsa.”

Så fungerar det

Oftast räcker det med ett besök hos tandhygienisten. Vid lite mer komplicerade fall kan det dock behövas upp till fyra besök på en timme vardera. Några månader efteråt görs uppföljning för att se hur inflammationen läkt och hur allmäntillståndet är i din mun.

Rör det sig om enstaka allvarliga fall har vi även etablerade samarbeten med duktiga specialister.

Boka tid för behandling, din mun kommer tacka dig!


Boka online eller ring 031-23 59 70.

Vanliga frågor om Tandhygienist

Hur ofta behöver man gå till tandhygienist?

Det är helt individuellt. Har du problem med tandlossning och djupa tandköttsfickor behövs en intensiv behandlingsstart med fullständig rengöring vilket kan ta flera täta besök. Därefter följs behandlingen upp med kontroll av munhygienteknik och kontroll att tandköttsfickorna läker ut och tandköttet stramar upp sig. Därefter anpassas besöken individuellt.

Har du inga problem med tandköttsfickor, men lätt bildar tandsten, kan det vara lämpligt att träffa tandhygienisten 1 gång om året för att få en ordentlig rengöring.

Jag äter medicin som gör mig torr i munnen, finns det någon hjälp?

Muntorrhet, förutom att det är obehagligt, ökar risken för karies. Det finns sugtabletter, geler och munsprayer med smörjande effekt. Apoteken har en mängd olika produkter man kan pröva. Undvik sugtabletter med socker och skölj gärna med fluor varje kväll.

Du kan ha rätt till STB vilket betyder Särskilt TandvårdsBidrag, det är 600:- i halvåret, som kan användas till förebyggande behandling som polering och fluorlackning.

Får man mer tandsten av rökning?

Nej, men rökning är en stark negativ faktor när det gäller tandlossning, förutom missfärgningar är det svårare att få läkning av inflammerade tandköttsfickor om man röker. Har du problem med tandlossning är vår starka rekommendation att få hjälp med att sluta röka så har behandlingen mycket större chans att lyckas.

Är det bättre med eltandborste?

Ja, en elektrisk tandborste ger goda förutsättningar att få rent i munnen. Det gäller dock att ha rätt teknik, håll borsthuvudet vinklat mot tandköttskanten och flytta mycket långsamt runt varje tand, "skura" inte med eltandborsten fram och tillbaka, då är den inte lika effektiv. Rätt använd är eltandborsten ett mycket effektivt och skonsamt sätt att få rena tänder.