Vår tandhygienist hjälper dig till en god tandhälsa

Problem med Inflammation, beläggningar, tandsten eller missfärgningar? Boka en tid hos vår tandhygienist!

Boka tid nu!


Tandhygienist


Tandhygienisten kan hjälpa dig med förebyggande tandvård, råd och tips om egenvård för att bibehålla en god tandhälsa.

Har du problem med inflammation i tandköttet behandlas det också av tandhygienisten. Hon tar då bort tandsten och bakteriebeläggningar så läkning av inflammationen blir möjlig.

Unna dig en behandling hos vår duktiga tandhygienist Elisabet Segerkvist, en behandling som gör skillnad!

Slipp dina missfärgningar

Missfärgningar från kaffe, the, rödvin etc putsas effektivt bort med en saltspray som kallas airflow.

Oftast räcker det med ett besök

Oftast räcker det med ett besök men vid allvarliga fall kan det behövas 4 besök a 60 minuter. Efter några månader görs en kontroll för att se att inflammationen läkt ut.

Vid speciellt grava fall har vi ett etablerat samarbete med duktiga specialister.


Boka online eller ring 031-23 59 70.

Vanliga frågor om Tandhygienist

Hur ofta behöver man gå till tandhygienist?

Det är helt individuellt. Har du problem med tandlossning och djupa tandköttsfickor behövs en intensiv behandlingsstart med fullständig rengöring vilket kan ta flera täta besök. Därefter följs behandlingen upp med kontroll av munhygienteknik och kontroll att tandköttsfickorna läker ut och tandköttet stramar upp sig. Därefter anpassas besöken individuellt.

Har du inga problem med tandköttsfickor, men lätt bildar tandsten, kan det vara lämpligt att träffa tandhygienisten 1 gång om året för att få en ordentlig rengöring.

Jag äter medicin som gör mig torr i munnen, finns det någon hjälp?

Muntorrhet, förutom att det är obehagligt, ökar risken för karies. Det finns sugtabletter, geler och munsprayer med smörjande effekt. Apoteken har en mängd olika produkter man kan pröva. Undvik sugtabletter med socker och skölj gärna med fluor varje kväll.

Du kan ha rätt till STB vilket betyder Särskilt TandvårdsBidrag, det är 600:- i halvåret, som kan användas till förebyggande behandling som polering och fluorlackning.

Får man mer tandsten av rökning?

Nej, men rökning är en stark negativ faktor när det gäller tandlossning, förutom missfärgningar är det svårare att få läkning av inflammerade tandköttsfickor om man röker. Har du problem med tandlossning är vår starka rekommendation att få hjälp med att sluta röka så har behandlingen mycket större chans att lyckas.

Är det bättre med eltandborste?

Ja, en elektrisk tandborste ger goda förutsättningar att få rent i munnen. Det gäller dock att ha rätt teknik, håll borsthuvudet vinklat mot tandköttskanten och flytta mycket långsamt runt varje tand, "skura" inte med eltandborsten fram och tillbaka, då är den inte lika effektiv. Rätt använd är eltandborsten ett mycket effektivt och skonsamt sätt att få rena tänder.